Сръбска национална кухня


Сръбската национална кухня е изключително разнообразна и вкусна.
Сръбската кухня има чудесни гъсти, леко подкиселени супи, наричани чорби; приготвят се от бобови растения, кисело мляко, домати или от риба и зеленчуци. Към сръбските специалитети се отнася каймакът, произвеждан чрез биене на прясното мляко (използува се за приготвянето на много ястия, маже се самостоятелно върху филия хляб). Широко разпространени са ястията от свинско месо и сладководни риби, гювечът, сармите, кебапчетата, плиескавиците, джулбастията, сладкото от плодове, което се приготвя чрез варене в гъст захарен сироп, и т. н. Тестените ястия в Сърбия са представени от щруделите или колачите. Традиционни салати са „салата от пилешко с южни плодове”, „салата с варени зеленчуци с ананас”.
Плескавица е традиционно сръбско ястие от мляно месо изпечено на скара. В Сърбия най-популярна е Лесковашка плескавица, която е част от традиционната Лесковашка скара. Лесковашката скара, позната още като Сръбска скара или Лесковачка скара, е типично сръбски начин на приготвяне на печени ястия на скара от смляно месо, с леко лютив вкус. Характерна е за района на Поморавието и по-специално на град Лесковац, от където идва и названието и?.
В миналото, когато все още е нямало машини за мелене на месо, каймата за лесковашката скара се е кълцала на ръка. Традиционалистите-готвачи все още предпочитат този начин на обработка на месото, тъй като при него ястията стават по-сочни и трудно прегарят.